IMF optimistischer over groei in eurozone

door
Belga
Leestijd 1 min.

De economie van de eurozone groeit dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk iets harder dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat tegelijk zijn groeiraming voor Groot-Brittannië wat heeft verlaagd. Volgens het muntfonds gaat de economie in de eurolanden dit jaar naar verwachting gemiddeld 1,9 procent vooruit en volgend jaar 1,7 procent. Bij de vorige raming in april was dat nog 1,7 en 1,6 procent.

Het IMF constateert dat veel landen in Europa in de eerste maanden van dit jaar verrassend sterke groeicijfers lieten zien. Vooral in Spanje en Italië ziet de situatie er inmiddels heel wat rooskleuriger uit. Nu onder meer de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijken ook de politieke risico's in het eurogebied weer wat afgenomen.

In Groot-Brittannië, waar de breit voor veel onzekerheid zorgt, is de situatie minder zonnig. De groei over het Kanaal was in het eerste kwartaal van dit jaar wat minder dan voorspeld. Het IMF rekent bij de Britten voor dit jaar nu op een groei van 1,7 procent, waar aanvankelijk 2 procent werd voorspeld. Voor 2018 blijft de prognose ongewijzigd op 1,5 procent.

De wereldwijde groeiverwachting is in de maandag gepubliceerde juli-update van de World Economic Outlook niet herzien. Het IMF denkt nog steeds dat de wereldeconomie dit jaar 3,5 procent aandikt en volgend jaar 3,6 procent. Het groeitempo zit dus in de lift, maar van een krachtige wereldwijde economische groei zoals we die voor de crisis kenden, is voorlopig nog geen sprake.

bron: Belga