Gentse Feesten - Volgend jaar geen wegwerpbekers meer op Gentse Feesten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 174ste editie van de Gentse Feesten was de allerlaatste met wegwerpbekers. Dit jaar werd ruim 360 ton afval opgehaald. "We herinneren ons feesten waar meer dan 500 ton afval werd opgehaald", zegt Koen Van Caimere van afvalintercommunale Ivago. "Een van de maatregelen om de afvalberg nog meer te verminderen, is het absolute verbod van wegwerpbekers volgend jaar", zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld). Dankzij onder meer de herbruikbare bekers op verschillende feestkernen had Ivago dit jaar minder opkuiswerk. In totaal werd 360.460 kilo afval opgehaald. Dat is iets meer dan vorig jaar. "Maar er werd selectiever opgehaald, zoals papier en glas, en de hoeveelheid PMD daalde fors. Dat wijst op succesvolle feesten. We herinneren ons feesten waar de afvalberg ruim de 500 ton overschreed, dus we zijn op goede weg", aldus Koen Van Caimere.

Een van de maatregelen om de afvalberg te verminderen is het afschaffen van de wegwerpbekers. "Vroeger zagen we beelden van 's morgens waar een tapijt van bekers was uitgespreid", zegt Peeters. "Dat is nu al beter, maar vanaf volgend jaar worden enkel glazen en herbruikbare bekers toegestaan." Er moet evenwel nog grondig bekeken worden of daar statiegeld voor zal gevraagd worden. "Dat nemen we mee in de evaluatie van deze feesten."

Wat ook meegaat in de evaluatie is het wildplassen. In totaal werden dit jaar 884 GAS-boetes uitgeschreven voor wildplassen. In 2016 waren dat er 596. "Op sommige momenten stonden inderdaad wachtrijen voor de toiletten", geeft Peeters toe. "We gaan moeten bekijken of we extra containers kunnen bijplaatsen, maar daarvoor moet niet enkel plaats zijn, maar ook watervoorziening en uiteraard een afvoer."

bron: Belga