Federale begroting – Premier voert bilaterale gesprekken voort met oog op nieuw kern

Federale begroting - Premier voert bilaterale gesprekken voort met oog op nieuw kern

Premier Charles Michel zet zijn bilaterale gesprekken voort met het oog op een nieuwe vergadering van het kernkabinet later op de dag. De piste van een heffing op effectenrekeningen ligt nog steeds op tafel. De premier moet nu aftasten onder welke modaliteiten de regeringspartners met die taks kunnen leven. Afgelopen weekend moest de eerste minister teruggrijpen naar bilaterale gesprekken, nadat Open Vld zich had verzet tegen de piste voor de heffing op effectenrekening. Die lag op tafel als alternatief voor de meerwaardebelasting waar CD&V al lang vragende partij voor is, maar die voor Open Vld en N-VA niet door de beugel kan. Ook N-VA loopt overigens niet over van enthousiasme voor de taks op de effectenrekeningen.

Het kernkabinet kwam gisterenavond enkele uren samen. Daar werd afgesproken dat de premier eerst nog een reeks gesprekken onder vier ogen met zijn vicepremiers zou voeren, om nadien weer plenair te vergaderen. Wellicht zoekt premier Michel tijdens zijn bilaterales naar een manier om de heffing voor iedereen verteerbaar te maken, op basis van de toegepaste parameters.

Sommige bronnen dichtbij de onderhandelaars sluiten niet uit dat de vergadering later op de dag tot de finish gaat, al wordt in een adem meteen benadrukt dat er nog een pak werk op de plank ligt. Er is niet alleen het begrotingswerk, maar dus ook de rechtvaardige fiscaliteit en de discussie over de effectenrekening, de hervorming van de vennootschapsbelasting en enkele tientallen voorstellen in de sociaal-economische sfeer. Het is niet helemaal duidelijk of een oplossing voor Arco deel uitmaakt van de onderhandelingen.

bron: Belga