Bende van Nijvel: informant die tip gaf over wapens Adinkerke getuigt in Terzake

Bende van Nijvel: informant die tip gaf over wapens Adinkerke getuigt in Terzake

De tipgever die de speurders de informatie bezorgde die leidde tot de zoekactie in de vijvers in Adinkerke, heeft zijn verhaal gedaan aan de openbare omroep VRT. De man getuigt vanavond anoniem in het programma Terzake. “Veel mensen zijn zenuwachtig nu er gegraven wordt”, zegt hij over de nieuwe onderzoeksdaad in het dossier van de Bende van Nijvel. Het Laatste Nieuws, De Morgen en Le Soir hadden eind juni al geschreven dat de wapens volgens een tipgever gedumpt werden in vijvers in Adinkerke. Dat zou kort na de laatste raid op het Delhaize-warenhuis in Aalst, in november 1985, gebeurd zijn.

De tip over de wapens zou al elf jaar oud zijn, schreven de kranten toen ook. Volgens de VRT dateert de informatie zelfs al van dertien jaar geleden. In het geprek met Terzake stelt de informant zich dan ook vragen bij het onderzoek. “Willen ze die wapens wel vinden? Die bedenking heb ik mij gemaakt.” Maar hij is er wel van overtuigd dat de wapens nog altijd in de vijver liggen. “Waarom zouden ze daar niet meer liggen? Ik alleen wist ervan. En de federale politie.”

De tipgever had de informatie gekregen van Patrick Pilarski, een crimineel die liet uitschijnen dat hij de Bende van Nijvel goed kende, maar die intussen al tien jaar geen teken van leven meer gegeven heeft. Het zou de vader van Pilarski geweest zijn die de wapens in Adinkerke dumpte.

bron: Belga