Voix des Sans-Papiers akkoord met nieuwe huisvesting in opgevorderd gebouw

De groep van een 80-tal sans-papiers die sinds vrijdag in de sporthal van de gemeente Etterbeek logeren, is ingegaan op het voorstel van de gemeente om te verhuizen naar een leegstaand gebouw dat burgemeester De Wolf heeft opgevorderd. Dat laat de groep zondagavond weten. De groep, die zichzelf de Voix des Sans-Papiers noemt en de voorbije jaren verschillende leegstaande gebouwen heeft gekraakt, wou vrijdag een ander leegstaand gebouw in Etterbeek bezetten, maar dat werd hen door de burgemeester verboden omdat het gebouw te gevaarlijk was. De groep wou een leegstaand schoolgebouw in de Haernestraat bezetten, maar op basis van een rapport van de gemeentediensten dat vaststelde dat er instortings- en brandgevaar was en dat het gebouw niet aan de nodige hygiëne- en sanitaire vereisten voldeed, stelde burgemeester De Wolf zijn veto tegen die bezetting. Hij bood de groep wel aan tot zondagavond in de gemeentelijke sporthal te verblijven terwijl een andere oplossing werd gezocht. De groep sans-papiers en de mensen en verenigingen die hen steunen, gingen op dat aanbod in.
Die oplossing werd gevonden door de opvordering van een ander leegstaand gebouw, aan de Oudergemlaan, zo meldt de gemeente Etterbeek. Het gaat om een voormalig rusthuis dat binnenkort zou gerenoveerd worden, maar dat volgens de gemeentediensten bewoonbaar is. De groep sans-papiers zou er kunnen blijven tot 15 september, datum waarop het bevel tot opvordering een einde neemt.
Burgemeester Vincent De Wolf stapte zondagnamiddag met dat voorstel naar de groep sans-papiers, die er graag op inging.
“Wij zijn zeer tevreden met dit voorstel en met het gebouw en zijn de burgemeester dankbaar dat hij dit initiatief heeft genomen”, zegt een woordvoerder. “Het is een primeur in België dat een burgemeester een privégebouw opvordert om zogenaamde sans-papiers onderdak te bieden. Wij hopen dat andere burgemeesters dit voorbeeld volgen.”

bron: Belga