Venezolaanse oppositie roept op tot nieuwe 48 urenstaking

Venezolaanse oppositie roept op tot nieuwe 48 urenstaking
Venezolaanse oppositie roept op tot nieuwe 48 urenstaking

De Venezolaanse oppositie heeft zaterdag opgeroepen tot een 48 urenstaking die woensdag en donderdag moet plaatsvinden. Vorige donderdag was er ook al een nationale staking in het Zuid-Amerikaanse land. De demonstranten willen de druk op president Nicolas Maduro verhogen en zijn geplande grondwetswijziging voorkomen. Simon Calzadilla, een parlementslid voor de oppositiebeweging MUD, kondigde de staking zaterdag aan op een persconferentie. “We roepen het hele volk en alle sectoren op tot een burgerstaking van 48 uur”, klinkt het.
Op woensdag en donderdag ligt het openbare leven in Venezuela naar alle waarschijnlijkheid dus volledig stil. Voor vrijdag riep Calzadilla de Venezolanen op om opnieuw massaal op straat te komen tegen de geplande grondwetshervormingen van president Maduro.
De woede van de oppositie is vooral gericht tegen de verkiezing van de 545 leden voor de grondwetgevende vergadering, die op 30 juli moet plaatsvinden. De oppositie vreest voor “een overgang naar een dictatuur” omdat Maduro een samenstelling zou plannen die zijn socialistische partij een meerderheid garandeert. Vorige zondag spraken 7,1 miljoen Venezolanen zich in een volksraadpleging nog uit tegen de grondwetswijziging van president Maduro.
Bij de aanhoudende protesten in het Zuid-Amerikaanse land zijn sinds april al meer dan 100 demonstranten om het leven gekomen.

Bron: Belga