Ontsnapping gedetineerden – “Verantwoordelijkheid van politie, Veiligheidskorps ondersteunt”

“Deze aangelegenheid valt onder de verantwoordelijkheid van de politie. Sedert 2003 ondersteunt een Veiligheidskorps van agenten van Justitie de politie in de uitvoering van deze taken. Dit korps is onbewapend, en de vraag of een transport voldoende is beveiligd, moet worden beoordeeld door de politie.” Dat zegt minister van Justitie Koen Geens zondagavond in een reactie op de verklaringen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever over het transport van gevangenen in Antwerpen. De minister wijst er nog op dat de samenwerking tussen de lokale politie en het Veiligheidskorps traditioneel zeer goed verliep in Antwerpen. “Slechts de laatste maanden kwam er tijdelijk een kink in de kabel door absenteïsme dat onder andere werd veroorzaakt door tuchtonderzoeken, en door een hogere inzet van de lokale politie voor doeleinden van terreurbestrijding, ook nationaal. In juni werden nog twee mensen toegevoegd aan het Antwerpse Veiligheidskorps.”
Volgens minister Geens had de ontsnapping van vorige donderdag geen uitstaans met de personeelsbezetting die dag. “Er waren elf leden van het Veiligheidskorps aanwezig, wat in de vakantieperiode normaal is.”
De minister wil graag opnieuw in overleg met de Antwerpse burgemeester en de minister van Binnenlandse Zaken de verzekering van de justitiële veiligheid in de nabije toekomst bespreken.

bron: Belga