Erdogan vindt verlengen van crisis in Golfstaten slecht voor iedereen

Erdogan vindt verlengen van crisis in Golfstaten slecht voor iedereen
Erdogan vindt verlengen van crisis in Golfstaten slecht voor iedereen

Het voortduren van de diplomatieke rel in de Golf, waar Qatar sinds begin juni door de andere landen in de regio geïsoleerd wordt, is slecht voor iedereen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd in Istanboel, voor hij op het vliegtuig stapte naar Ryad om te bemiddelen tussen Saoedi-Arabië en Qatar. “Het is in niemands belang dat deze crisis nog gerekt wordt. De moslimwereld heeft nood aan samenwerking en solidariteit, niet aan nieuwe verdeeldheid”, verklaarde Erdogan.

Vandaag brengt de Turkse president een bezoek aan Saoedi-Arabië en Koeweit, morgen doet hij Qatar aan. De crisis in de regio begon op 5 juni, toen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte braken met Qatar. Dat land is de traditionele bondgenoot van Turkije en wordt er door de andere landen van beschuldigd terrorisme te steunen in de regio. Ook zou het onder een hoedje te spelen met Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië.

“Vanaf de eerste momenten van de crisis in Qatar, staan wij aan de kant van de vrede, de stabiliteit, de solidariteit en de dialoog. We hebben de nodige voorstellen gedaan aan de partijen, en dat blijven we doen”, zei Erdogan nog.

Hoewel Ankara zich opwerpt als bemiddelaar tussen de verschillende partijen, neemt het vaak standpunten in die duidelijk in het voordeel van Qatar zijn. Turkije stuurt ook geregeld voedsel richting bondgenoot Doha, dat door de importrestricties van de andere Golfstaten op andere partners aangewezen is voor bevoorrading. Ankara heeft er ook al troepen gestationeerd. Volgens analisten gaat dit alles ten koste van de manoeuvreerruimte die Turkije heeft om tot een oplossing te komen.

Bron: Belga