Vijf redenen waarom je als vrouw aan krachttraining moet doen

Krachttraining heeft ook voor vrouwen veel voordelen
Foto Pexels

Wie regelmatig een fitnesszaal bezoekt heeft het ongetwijfeld al gemerkt. Terwijl mannen er vooral met gewichten zeulen, beperken veel vrouwen zich tot de cardiotoestellen. Nochtans heeft krachttraining ook voor hen veel voordelen, zoals dit lijstje aantoont.

1. Krachttraining is véél efficiënter dan cardiotraining

Je mag fietsen en lopen zo veel je wil, spieren ga je zo niet opbouwen. Krachttraining helpt je lichaam wel om spiermassa aan te maken, wat veel voordelen heeft. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt in rust.

2. Je wordt er heus niet kolossaal van

Ja je bouwt spieren op door krachttraining, maar je hoeft niet te vrezen dat je op een dag gaat wakker worden als de vrouwelijke versie van de Hulk. Massa opbouwen gaat traag, is heel afhankelijk van de juiste voeding en bovendien hebben vrouwen gewoon te weinig testosteron om heel erg te groeien.

3. Het is goed voor je botten

Dat geldt ook voor cardiotraining, maar het effect is groter bij krachttraining. Als je je lichaam gedurende een lange periode regelmatig blootstelt aan zware gewichten, passen je botten zich aan. Ze worden sterker om de toenemende belasting het hoofd te bieden. Het resultaat? Minder risico om op latere leeftijd osteoporose te ontwikkelen.

4. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Als je pas begint met krachttraining, heb je één groot voordeel: je maakt snel vooruitgang. Tijdens de eerste zes maanden gaan de gewichten elke week omhoog, wat erg bevredigend en motiverend is. Het is als vrouw ook een enorme boost voor je zelfvertrouwen als je sterker bent dan heel wat mannen van dezelfde leeftijd.

5. Je wordt er atletischer van

Een mooi, afgetraind lichaam is leuk, maar een lichaam dat ook daadwerkelijk iets kan is nog veel leuker. Krachttraining bevordert zowat al je atletische prestaties. Niet alleen kracht, maar ook power (kracht op snelheid), uithouding, behendigheid en snelheid gaan erop vooruit.