Jongen struikelt over 1,2 miljoen jaar oude schedel van oerolifant

Een 10-jarige jongen heeft een 1,2 miljoen jaar oude schedel van een oerolifant ontdekt. Het gebeurde per toeval toen hij erover struikelde tijdens een wandeling in New Mexico.

“Ik rende vooruit en struikelde over een deel van de slagtand. Mijn gezicht kwam naast de onderkaak terecht en iets verderop zag ik de andere slagtand”, vertelt Jude Sparks.

“Enorme verrotte koe”

Aanvankelijk dacht de jongen dat het om een “enorme verrotte koe” ging, maar Peter Houde van de plaatselijke universiteit ontdekte dat het een stegomastodon was, een olifantensoort die al jaren uitgestorven is.

De wetenschapper is blij dat de familie hem contacteerde en niet zelf de resten probeerde op te graven. Het skelet zou anders helemaal beschadigd zijn. “Het ziet er stevig uit, maar zo’n schedel is hol en het bot dun als een eierschaal. Het is zo fragiel dat hij vaak alleen bij elkaar gehouden wordt door de grond eromheen”, vertelt Houde.

Schedel tentoonstellen

Twaalf mensen werden ingeschakeld om de schedel, die ongeveer een ton weegt, op te graven. De resten zullen nadat ze onderzocht zijn, tentoongesteld worden in de universiteit. “Dan kan Jude zijn vrienden en later misschien wel zijn kinderen laten zien wat hij gevonden heeft.”