Turkije zet VS in Syrië pad in korf

Turkije zet VS in Syrië pad in korf

Het Turkse persagentschap Anadolu heeft deze week het bestaan en de locatie van tien Amerikaanse militaire bases in Syrië onthuld. De bases bevinden zich in door de Koerden gecontroleerd gebied. De aanwezigheid van Koerdische strijders (de YPG) in het Syrische oorlogskluwen is een splijtzwam geworden tussen Washington en Ankara: de VS steunt de Koerden, Turkije beschouwt ze als terroristen. Ankara ontkent dat het de Amerikanen een pad in de korf heeft willen zetten, maar Anadolu is wel degelijk een staatspersagentschap. De VS zeggen dat de informatie Inherent Resolve, de Amerikaanse actie tegen Islamitische Staat (IS), mogelijk in gevaar brengt. Ook in het noorden van de provincie Raqqa zou de VS over drie militaire buitenposten beschikken, waarvan ze er twee samen met Franse militairen beheren.

Waarnemers geloven dat Ankara de gevoelige informatie heeft gelekt om Washington een “waarschuwingssignaal” te geven. Anderen menen dat het niet om een waarschuwing, maar een heuse slag onder de gordel gaat. Zowel de VS als Turkije is lid van de NAVO.

De gebeurlijke VS-basissen in Syrië zouden krachtens de internationale wetten sowieso illegaal zijn. Analisten zien de militaire VS-aanwezigheid als een soort pre-positionering in het geval de staat Syrië gebalkaniseerd wordt.

Intussen loopt de slag om al-Raqqa, de officieuze hoofdstad in Syrië van IS, niet zoals verhoopt. De stad diende “bevrijd” te worden door Koerdische Volksbeschermingseenheden, maar die hebben de jongste tijd zware verliezen te verwerken gekregen. In het noorden van Syrië liggen de YPG voorts steeds meer onder Turks vuur. Raqqa wordt al sinds begin juni door Koerdische troepen omsingeld. Zij hebben blijkbaar geopteerd voor de “uithongeringstactiek” – met alle gevolgen van dien voor de burgerbevolking.

bron: Belga