Oost-Timor kiest nieuw parlement

In het Zuid-Oost Aziatische Oost-Timor trekken de inwoners zaterdag naar de stembus voor een nieuw parlement. De verkiezingen staan volledig in het teken van de groeiende armoede in het land.

Kandidaten van maar liefst 21 politieke partijen nemen het tegen elkaar op voor de 65 zitjes in het parlement, maar die worden volgens de verwachtingen nagenoeg allemaal verdeeld onder de twee grootste politieke fracties: Fretilin en het Nationaal Congres voor de Timorese Heropbouw (CNRT).
De stembusslag staat volledig in het teken van de groeiende werkloosheid en armoede in het land. Ongeveer 40 procent van de inwoners is arm, en ook de corruptie tiert er welig. In maart verkozen de 1,2 miljoen Oost-Timorezen met de vroegere onafhankelijkheidsstrijder Francisco ‘Lu-Olo’ Guterres nog een nieuwe president. Die verkiezing verliep zonder grote incidenten.
Oost-Timor is een vroegere Portugese kolonie en is een van de jongste landen ter wereld. Het werd in 2002 onafhankelijk van Indonesië. De economie is nagenoeg volledig afhankelijk van olie-inkomsten, maar het fonds dat daarvoor werd aangelegd, droogt volgens experten snel op.

bron: Belga