Hooibrand mergelgrotten: hulpdiensten monitoren voortdurend de luchtkwaliteit

De hulpdiensten zullen voortdurend de luchtkwaliteit monitoren rond de Cannerberg in Maastricht waar donderdagavond brand uitbrak in een voorraad van achthonderd kubieke meter hooi. Het vuur werd opgemerkt aan de mergelgrotten van de Muizenberg in Kanne bij Riemst. Zaterdag beslisten de hulpdiensten, de gemeenten Maastricht en Riemst om het brandende hooi gecontroleerd te laten uitbranden, omdat het voor de brandweer te gevaarlijk werd in de mergelgrotten, waar stukken mergel loskwamen. Het gecontroleerd laten uitbranden kan nog lang duren. Dit veroorzaakt langdurige rookoverlast. Het meten van de luchtkwaliteit gebeurt door mobiele meetunits. Als blijkt dat er risico is voor de gezondheid, dan worden de omwonenden meteen gewaarschuwd.
Op dit ogenblik zijn er geen maatregelen nodig. Wel is er overlast van stank. Daarom krijgen bewoners het advies ramen en deuren te sluiten. Aan de inwoners van Kanne, Vroenhoven en Maastricht wordt gevraagd ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen, als een rookpluim in de richting van de woning of het dorp drijft. De Muizenberg blijft afgesloten voor alle verkeer. Ook fietsers en voetgangers mogen niet voorbij de afsluiting. De zone staat onder politietoezicht.
De gemeente Riemst maakte zaterdag bekend dat er ook heel wat vragen kwamen rond de mergelgrotten aan het Avergat in Kanne, maar dit gangenstelsel staat los van de Muizenberg. Er is dus geen schade en alle activiteiten, zoals rondleidingen en feesten, kunnen er gewoon plaatsvinden.

Bron: Belga