Chomsky ziet in Russiagate ongewenste “afleiding” van veel belangrijkere kwesties

Chomsky ziet in Russiagate ongewenste "afleiding" van veel belangrijkere kwesties

“Russiagate”, de pogingen om verbanden te zoeken tussen VS-president Donald Trump en Rusland en hierdoor eren impeachmentprocedure tegen Trump op te starten, is een kwalijke afwijking van waar het in de VS momenteel echt om gaat. De ijver die de Democraten en de Amerikaanse pers aan de dag leggen om een “geheime verstandhouding” tussen team-Trump en het Kremlin op te spitten, leidt af van “de schandalige gebeurtenissen die dagelijks plaatsvinden in Washington DC”. Dat zegt de beroemde academicus Noam Chomsky in een recent interview. Terwijl iedereen zich focust op Trump-Poetin, “voeren de Paul Ryan-Republikeinen (…) programma’s uit die zij al jaren stilzwijgend nastreven”, aldus de Joods-Amerikaanse professor. Die programma’s draaien rond twee principes, zegt Chomsky: “De rijken en machtigen nog rijker en machtiger maken, en, twee, al de rest een flinke muilpeer verkopen” (door alle sociale programma’s af te breken, nvdr).
Dat het het team-Trump te doen is om neoliberalisme in zijn extreemste vorm, ziet Chomsky in de samenstelling van diens regering. “Elke belangrijke minister is gekozen om al wat nog enig menselijk belang heeft in de regering, te vernietigen”.
Chomsky begrijpt niet waarom Trump gedwarsboomd wordt op één van zijn bitter weinig nuttige beleidspunten: samenwerking zoeken met Rusland – een stap die momenteel prompt als appeasement wordt omschreven. Het alternatief, de nieuwe Koude Oorlog blijven opwarmen, kan nochtans leiden tot een thermonucleaire oorlog.
En intussen, aldus Chomsky, ligt de helft van de wereld plat van het lachen over de consternatie in de VS dat “men” geprobeerd zou hebben, de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Gezien de VS-antecedenten op dit vlak, getuige de verkiezing van Boris Jeltsin medio de jaren ’90, is dat de laatste beschuldiging die Washington met uitgestreken gezicht kan uiten.

bron: Belga