Waarom je best niet te lang rondloopt op teenslippers

Teenslippers draag je best niet te vaak, zo waarschuwen artsen
AFP / N. Almeida

Bij dit warme zomerweer lijken teenslippers misschien het ideale schoeisel, maar dokters hebben daar een andere mening over. Als je er te lang mee rondloopt, riskeer je een heleboel gezondheidsproblemen.

“Teenslippers dragen is beter dan op blote voeten lopen omdat ze je voetzolen min of meer beschermen, maar dat is dan ook alles”, waarschuwt enkelchirurg Christina Long. “Daarom zijn ze enkel geschikt om kort te gebruiken: aan het zwembad, in douches en kleedkamers of om snel even naar de winkel om de hoek te stappen. Als je ze te lang draagt, riskeer je een heleboel problemen.”

Achillespees

De problemen waar Long het over heeft, zijn niet min. Teenslippers veranderen je natuurlijke tred, met alle gevolgen van dien. Zo loop je het risico op een ontsteking van de achillespees, wat trouwens ook het geval is als je vaak hoge hakken draagt. Zo’n ontsteking heeft maanden nodig om te genezen. Als je dat herstel verwaarloost, riskeer je chronische pijn en instabiliteit.

Een ander mogelijk probleem is ‘Plantaire fasciitis’, wat je best kan omschrijven als een ontsteking van de voetzool. Dat is niet alleen erg pijnlijk, in sommige gevallen heb je een operatie nodig om ervan verlost te geraken.

Onderrug

Omdat teenslippers je hielen niet ondersteunen, ben je ook vatbaarder voor pijn in de onderrug. Daarnaast zijn er nog een resem minder erge aandoeningen, die toch behoorlijk vervelend kunnen zijn: eeltvorming, blaren, schrammen, sneetjes, insectenbeten, zonnebrand, …

Tot slot loop je veel meer risico om te vallen als je teenslippers draagt. Het advies van Long is dan ook duidelijk: “draag ze nooit om te lopen, te wandelen, in de tuin te werken, te sporten of als je lang moet rechtstaan”.