Studente steelt uit Auschwitz voor kunstproject

Auschwitz
AFP / J. Saget

Een Israëlische studente heeft een aantal voorwerpen gestolen van concentratiekamp Auschwitz. Ze gebruikte ze voor haar afstudeerproject.

De 27-jarige Rotem Bides bezocht het voormalige Nazi-Duitsland kamp meerdere keren en nam telkens spullen mee. Het ging om glasscherven, schaaltjes, een metalen schroef en ironisch genoeg een bord dat mensen verbiedt iets mee te nemen.

“Ik stel gewoon vragen”

Aan de Israëlische krant Yedioth Ahronoth vertelde ze dat ze met haar kunstproject wil voorkomen dat de Holocaust over enige tijd in “een mythe zou veranderen”. “Miljoenen mensen werden vermoord op basis van de morele wetten van een bepaald land, onder een bepaald regime. Als dat wetten zijn, kan ik naar Auschwitz gaan en me gedragen naar mijn eigen wetten.”

De grootouders van de jonge vrouw overleefden de Holocaust. “Ik zeg niet dat ik het mag doen omdat mijn opa in Auschwitz heeft gezeten. Ik stel gewoon vragen”, benadrukt ze. “Ik ben bang dat als alle overlevenden er straks niet meer zijn, de Holocaust een soort mythe zal worden, iets dat niet meer kan worden waargenomen en begrepen.”

Schandelijk en respectloos

Het museum is niet te spreken van de actie. “Dit is pijnlijk, schandelijk en respectloos”, klinkt het in een tweet.