De moderne conciërge staat op

Airbnb en andere mogelijkheden voor kortverhuur gaan gepaard met de komst van nieuwe beroepen, zoals dat van Bruno Allard. Hij is gastenontvanger voor personen die hun eigendom verhuren maar geen tijd hebben om zich bezig te houden met alles wat erbij komt kijken.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Ondanks de nieuwe regels die de toegang tot dergelijke verhuuractiviteiten bemoeilijken, blijven Airbnb en de concurrenten (booking.com, Homelidays enz.) groeien. In Brussel, de regio die in België het meest actief is in dat domein, hebben 5.000 gastheren hun woning verhuurd in 2016. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van 2015.

Veel vraag

Bruno Allard was zelf verhuurder toen hij het gebrekkige aanbod ervoer. "Ik werkte als financieel directeur voor een Brusselse vzw en ik verhuurde mijn woning via Airbnb. Soms had ik geen tijd om overdag de gasten te gaan ontvangen. Ik ben op zoek gegaan naar een hospitalitydienst om dat in mijn plaats te doen, maar ik heb er geen gevonden."

Bruno wordt wekelijks door nieuwe klanten gecontacteerd. De ordonnantie van het Brusselse Gewest heeft het wat ingewikkelder gemaakt, aangezien de toegang tot de activiteit minder vanzelfsprekend wordt. «Dat heeft de groei wat tegengehouden, maar niet mijn activiteit», verklaart de ondernemer, die uiteraard geen voorstander van de nieuwe reglementering is. "Dat is jammer, want het Airbnb-systeem is volgens mij geen echte concurrentie voor de klassieke hotels. Het is aanvullend en voldoet aan een tekort aangezien het om een ander type klanten gaat. Bovendien bevinden ze zich meestal buiten het stadscentrum, waardoor er een spreiding van de toeristische activiteit is."

Een echte hospitalitydienst

De ‘conciërge' van het huidige tijdperk biedt zijn diensten à la carte of all-in aan: ontvangst van de toeristen, teruggave van de sleutels, organisatie van de schoonmaak en de was. Hij biedt ook bijkomende ondersteuning. "Sommige klanten willen dat we vooraf ook de reserveringen op de verhuurplatforms beheren. Daarvoor werk ik samen met Della Gadri, een vastgoedmakelaar en jurist. Dat helpt voor de toepassing van de nieuwe voorschriften", verklaart Bruno Allard, die zich voor zijn activiteit liet inspireren door wat al enkele jaren bij onze buren, bijvoorbeeld in Parijs, bestaat.

Zeventig verschillende nationaliteiten

Bruno spreekt vloeiend Engels en Spaans en vindt zijn activiteit boeiend, onder meer omdat hij mensen van alle uithoeken van de wereld ontmoet. "Ik heb al mensen van ongeveer 70 verschillende nationaliteiten ontmoet. Mensen ontmoeten, is iets waar je van moet houden. Je bent meestal het eerste beeld dat ze van Brussel zullen krijgen." Daarom maakt hij er ook een erezaak van de toeristen te adviseren en hen heel wat folders over de omgeving en het land ter beschikking te stellen. Die actualiseert hij ook regelmatig.

Door Lucie Hage