Tour de France – Edvald Boasson Hagen pakt dan toch zijn zege in Salon-de-Provence

Tour de France - Edvald Boasson Hagen pakt dan toch zijn zege in Salon-de-Provence

De Noor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft de negentiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij haalde het na een solo van twee kilometer voor Nikias Arndt en Jens Keukeleire. Eerder deze Tour verloor hij al eens met enkele millimeters van Marcel Kittel. Een groep van twintig ging er al snel van door, en zowel Team Sky als de sprintersploegen lieten voor één keer begaan. Van Belgische zijde waren Jens Keukeleire, Thomas De Gendt en Jan Bakelants van de partij. Het peloton gaf hen eerst acht en in de finale zelfs meer dan elf minuten. Edvald Boasson Hagen was de rapste man in de kopgroep, die in de laatste vijftien kilometer in stukken brak. Toch ging hij er op twee kilometer van het einde solo vandoor.
In de laatste tien kilometer waren het eerst vooral Jens Keukeleire, die de strijdlust kreeg, en Sylvain Chavanel die actief in de aanval trokken. Hun pogingen mislukten, en het was Hagen die het juiste moment koos. Arndt kon nog ontsnappen voor plaats twee, Keukeleire klopte zijn metgezellen voor plaats drie. De Gendt werd vijfde.
Het peloton, met alle favorieten in, finishte op 12 minuten en 35 seconden van winnaar Boasson Hagen. De top van het algemeen klassement bleef onveranderd.

bron: Belga