Lichaam van Salvador Dali 28 jaar na zijn dood opgegraven voor vaderschapstest

Lichaam van Salvador Dali 28 jaar na zijn dood opgegraven voor vaderschapstest
Lichaam van Salvador Dali 28 jaar na zijn dood opgegraven voor vaderschapstest

Het lichaam van de surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dali is donderdagavoond opgegraven voor een vaderschapstest, 28 jaar na zijn dood. Een Spaanse rechtbank beval de test in juni. “De kist waarin Dali zich bevindt werd omstreeks 22.20 uur geopend”, aldus het hof van beroep van Catalonië. Omstreeks 23.40 uur waren de noodzakelijke stalen genomen.
Dali stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Aangenomen werd dat hij geen kinderen had. Maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.
De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dali. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.
Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dali werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dali was toen getrouwd met zijn muze Gala.
Dali ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueres, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur.
De stichting Gala-Salvador Dali zou vrijdag een verklaring aan de pers afleggen over de opgraving.

Bron: Belga