Hooibrand mergelgrotten: gevaarlijke toestanden voor brandweer tijdens bluswerken

De bluswerken voor de hooibrand in de mergelgrotten in de Muizenberg in Kanne bij Riemst blijken moeizamer te verlopen dan voorzien. Vrijdagnamiddag bleek dat de hitte de mergelgangen aantast waardoor kleine stukken mergel afbrokkelen en naar beneden vallen. Dat bemoeilijkt uiteraard de taak voor de hulpdiensten, waarna overleg met experten plaatsvond. Donderdagavond rond 21 uur werd de brand in de hooiopslagplaats opgemerkt. Er waren vermoedens van kwaad opzet. Er werden donderdagavond al twee verdachten gearresteerd, maar die zijn weer vrijgelaten.Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van deze of meerdere verdachten loopt nog verder.
Tussen de Belgische politie en het parket van Limburg zijn ook afspraken gemaakt met de Nederlandse officier van justitie en de politie in Nederland, omdat de feiten zich eigenlijk afspelen op Nederlands grondgebied. Eenmaal men zich in de mergelgrotten begeeft, bevindt men zich blijkbaar in Nederland.
Een landbouwer gebruikt de grotten in de Muizenberg als opslagplaats en als stalling voor zijn koeien. De dieren bleven ongedeerd, maar het blussen van het brandend hooi is moeilijk voor de hulpdiensten.
Vrijdag vond een overleg plaats inzake de stabiliteit van de mergelgrotten. De brandweer ging met veel rook gepaard, die overlast veroorzaakte aan Nederlandse zijde in Maastricht. Zo ondervond het sterrenrestaurant Château Neercanne serieuze hinder. Een groot deel van het pand met feestzaal en wijnkelder liep rookschade op.

bron: Belga