21 juli – 5.000-tal mensen feesten op Resto National op Vossenplein

Zo’n 5.000 mensen zijn vrijdagavond aan het feesten op het Brusselse Vossenplein, waar het Resto National voor de nationale feestdag plaatsvindt. Dat meldt Frank Anthierens van de vzw Bal National, die ook het Resto National organiseert. Het Resto serveerde 1.350 mosseldiners, waarvan 256 aan kansarmen uit de wijk. “De sfeer zit er goed in, iedereen is opgewekt en goedgeluimd”, aldus Frank Anthierens. Donderdagavond was het Vossenplein nog de dansvloer van de 15de editie van het Bal National en vrijdagochtend vond er de eerste Brol National plaats. De traditionele vlooienmarkt maakte plaats voor een “nationale” vlooienmarkt, waarbij de standjes versierd waren in de nationale driekleur en er typische Belgische producten artikels zoals koekendozen met portretten, Kuifje- of andere stripspullen, postzegels en dergelijke verkocht werden.
Vanaf 16.00 uur opende het Resto National dan zijn deuren om in de loop van de avond 1.350 mosseldiners te serveren, aan 21 euro per portie. Net zoals de vorige jaren boden de organisatoren ook een aantal maaltijden aan aan kansarmen uit de wijk. Dit jaar was er evenwel een inzamelactie georganiseerd. In 30 restaurants werd de actie “Iedereen aan tafel voor 1 euro/Tout le monde à table pour 1 euro” georganiseerd, waarbij restaurantbezoekers een bijdrage konden storten in een grote spaarpot. Op die manier konden de organisatoren voldoende fondsen inzamelen om 256 gratis maaltijden aan te bieden. De voorbije jaren waren dat er steeds 150.
Resto National werd muzikaal opgeluisterd door de Mignonettes & Mamygnonettes, de fanfare en majorettes van alle leeftijden uit de wijk, Etoile Musette, charmezanger Remy Ray en eindigde Bruxelles Zingt, een gigantische karaoke.

bron: Belga