The Village: een 100% Belgisch festival aan de Costa Brava

The Village
Foto R.V.

Misschien kan je, net als vele andere Belgen, niet kiezen tussen op reis vertrekken en van het festivalseizoen genieten. Ben je fan van meerdere Belgische groepen en wil je geen optreden van de rijzende Belgische ster Henri PFR missen? Waarom plan je dan niet meteen een festivalreis, op deze nationale feestdag? Dat kan met The Village, een 100% Belgisch festival op een uurtje rijden van Barcelona.

Toegegeven, het wordt algauw duur om een van de vele Belgische festivals bij te wonen. De camping, de toegangskaartjes, eten en drinken… daar betaal je voor. En dat geldt ook als je naar de zon trekt. Het is zelfs zo dat sommigen het ene kiezen waardoor ze het andere moeten laten. Maar niet Mathieu Botta en zijn partners. “Onze onderneming biedt jongeren tussen 16 en 35 jaar formules voor eventtoerisme aan. We verkopen niet gewoon verblijven in het buitenland. We organiseren verblijven rond een evenement”, verklaart de jonge ondernemer. Mathieu en zijn medewerkers bieden het hele jaar door dus aantrekkelijke formules aan. “Er zijn twee merken: Sportsdhiver.be voor de winterevents en Sunbrella voor de zomer.”

The Village en Route du soleil

In Vlaanderen was The Village van Sunbrella oorspronkelijk beter bekend onder de naam Route du Soleil. Het festival valt erg in de smaak bij de Vlamingen. Dit jaar werken Mathieu en zijn partner van Sportsdhiver.be samen om van Route du Soleil een 100% Belgisch evenement te maken dat voor zowel Nederlandstaligen als Franstaligen bestemd is. En daar getuigt ook het programma van. Naast bekende Vlaamse groepen zoals Skyve, Goose en zelfs Bazart staan ook de jonge ster Henri PFR, DJ Furax en Mustii op de affiche. Er is dus voor elk wat wils.

The Village
Foto R.V.

Dit jaar vindt The Village aan de Costa Brava plaats, op minder dan een uur rijden van Barcelona. “We hebben een camping voor gepensioneerden en een oud golfterrein ter beschikking. Aan het zwembad kunnen de festivalgangers van de zon genieten. Het golfterrein ernaast is als festivalweide ingericht.”

Een echte vakantie

In tegenstelling tot de voorgaande jaren hebben de organisatoren van The Village ervoor gekozen om het hoofdpodium van het festival en de verblijfplaatsen van elkaar te scheiden. “Het is een manier om de festivalgangers die dat wensen de mogelijkheid te bieden om op elk moment van een rustige en minder luidruchtige plek te genieten.” Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden: de camping, de bungalows (uitverkocht) en de appartementen, waarvan de meeste aan het stand gelegen zijn. Geen nood: de festivalgangers kunnen gratis gebruikmaken van een pendeldienst tussen de verschillende plaatsen.

The Village
Foto R.V.

Dat aanbod maakt van het festival een echt vakantiecentrum. “Daarnaast worden er de hele dag door sport- en wateractiviteiten georganiseerd.” Sommige activiteiten, zoals kajakken en peddelen, zijn in de prijs inbegrepen. Voor andere, zoals kitesurfen en duiken, moet je bijbetalen. Bovendien kan je op elk moment gratis naar Barcelona met het door het festival aangeboden vervoer. Kortom, een goede muziekvakantie in het vooruitzicht.

Maïté Hamouchi