Belgische klassiekers met een kwinkslag

Belgen staan wereldwijd bekend als Bourgondiërs. Chocolade en bier zijn zowat onze exportproducten bij uitstek, al heeft de vaderlandse gastronomie wel meer te bieden. Naar aanleiding van de nationale feestdag steken we een klassiek Belgisch menu in een nieuw, gezonder jasje.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Voorgerecht: Luikse salade

Wat heb je nodig?

  • 200 gram groene boontjes
  • 2 à 3 aardappelen
  • 3 sneetjes spek
  • Lente-ui
  • Bladpeterselie
  • Zo maak je het :

  • Blancheer de bonen in gezouten water. Let erop dat ze knapperig blijven. Spoel ze onder koud water.
  • Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Snij ze in plakjes.
  • Snij het spek in reepjes. Bak ze in een pan tot ze knapperig zijn.
  • Schik de boontjes op een bord. Voeg de aardappelen, de reepjes spek en wat fijngesnipperde peterselie toe. Werk af met ringen van lente-ui en een portie vinaigrette.
  •  

    Hoofdgerecht: balletjes in tomatensaus

    Wat heb je nodig?

    Voor de ballen:

  • -200 gram groene linzen
  • - een halve ui
  • - 1 teentje look
  • - 1 tl currypoeder
  • - 1 tl zout
  • - 60 gram bloem
  • - olijfolie
  • Voor de saus:

  • - 500 cl passata
  • - 1 klein blikje tomatenpuree
  • - 1 ui
  • - ½ glas rode wijn
  • - 1 teentje look
  • - 1 el suiker
  • - zwarte peper
  • - zout
  • - olijfolie
  • Voor de puree:

  • 1kg zoete aardappel
  • 1 glas volle melk
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Zo maak je het:

    De ballen:

  • Kook de linzen 20 à 25 minuten in gezouten water tot ze zacht zijn. Spoel ze onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Plet de linzen met je vingers. Voeg de fijngehakte ui, de look, het currypoeder, zout en de bloem toe. Meng alles met je handen.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een pan. Bevochtig je handen en draai kleine ballen van het linzendeeg. Bak ze in de pan tot ze aan weerszijden goudbruin zijn.
  • De saus:

  • Plet de look en versnipper de ui. Laat even aanstoven in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij en laat die ook even meebakken.
  • Voeg de passata, de rode wijn en de suiker toe. Laat een half uurtje sudderen zonder deksel.
  • Mix de saus fijn. Kruid met peper en zout.
  • De puree:

  • Schil de zoete aardappelen, snij ze in grove stukken en kook ze gaar in een ruime hoeveelheid gezouten water.
  • Doe de aardappelen in een kom, voeg een beetje volle melk toe en plet ze met een pureestamper.
  • Meng de rest van de melk door de puree. Breng op smaak met geraspte mootmuskaat, zwarte peper en zout.
  •  

    Dessert: Brusselse wafels

    Wat heb je nodig?

  • 1,5 glas amandelmelk
  • 2 el gesmolten boter
  • 1 vanillestokje
  • 2 el honing
  • 1 glas havermout
  • 1 glas volkoren bloem
  • 1 el lijnzaad
  • 1,5 el bakpoeder
  • Snuifje zout
  • Zo maak je het: 

  • Doe de melk, gesmolten boter en de vanille in een kom. Klop alles door elkaar en zet opzij.
  • Doe alle droge ingrediënten in een andere kom en meng alles.
  • Meng de twee door elkaar tot je een homogeen deeg hebt. Laat een kwartiertje rusten, terwijl je het wafelijzer voorverwarmt.