Reynders tikt Turkije op de vingers voor opsluiten van mensenrechtenactivisten

Reynders tikt Turkije op de vingers voor opsluiten van mensenrechtenactivisten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept Turkije op om de mensenrechtenactivisten die er in de cel zitten, “onmiddellijk buiten vervolging te stellen”. De Turkse autoriteiten pakten begin vorige week tien activisten, onder wie ook de directeur van de Turkse tak van Amnesty International op, op verdenking van banden met een terreurorganisatie, maar Reynders noemt die arrestaties vandaag in een communiqué “onredelijk”. De vicepremier wil de situatie aankaarten op de volgende Turks-Europese dialoog op 25 juli. De Turkse autoriteiten pakten Amnesty-directeur Idil Eser en negen andere activisten begin vorige week op in Istanboel. De groep wordt verdacht van “misdrijven in naam van een terreurorganisatie zonder er zelf lid van te zijn.” Vier van hen zijn intussen vrij op borgtocht, maar Eser blijft samen met vijf anderen – onder wie een Duitser en een Zweed – opgesloten in afwachting van een proces. Ook de Turkse voorzitter van Amnesty, Taner Kilic, zit al een tijdje in de cel. Vermoedelijk verdenken de Turkse autoriteiten hen van banden met Fethullah Gülen. Die in de VS levende prediker zit volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van vorige zomer.

Voor Reynders is de hele situatie “heel verontrustend”. Volgens de vicepremier gaat het om “een verdere stap in de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en op het werk van maatschappelijke organisaties sinds de afkondiging van de noodtoestand een jaar geleden.” De arrestaties zijn bovendien “onredelijk”, omdat de aanklacht niet over criminele activiteiten gaat.

Reynders wil dat Ankara de elf betrokkenen “onmiddellijk en onvoorwaardelijk buiten vervolging stelt”. Hij wijst de Turken daarbij op hun verplichtingen ten aanzien van internationale mensenrechtenverdragen. “Mensenrechten en democratische beginselen naleven, is een belangrijk onderdeel van onze relatie met Turkije”, klinkt het.

bron: Belga