Optimistische koning Filip hamert op bereidheid om te leren

Optimistische koning Filip hamert op bereidheid om te leren

Om de vruchten te kunnen plukken van de verbeterde economie en van de “nieuwe dynamiek” in de samenleving, moeten mensen bereid zijn om te leren, “leren van elkaar en met elkaar”. Dat is de centrale boodschap in de toespraak van koning Filip naar aanleiding van de nationale feestdag. De koning verwijst in zijn 21 julitoespraak naar “een wind van optimisme” die over de economie en de arbeidsmarkt waait en over een “nieuwe dynamiek”. Iedereen moet kunnen meegenieten van die positieve evolutie, meent hij.

Volgens de vorst is “leren” daarbij het absolute sleutelwoord. “Leren in de meest ruime zin. Leren van elkaar en met elkaar”. De koning noemt verschillende voorbeelden, gaande van dingen die jongeren leren van hun ouders of leerkrachten tot ervaring opdoen op de werkvloer zoals in systemen van duaal leren.

Maar ook van contacten met andere culturen of gemeenschappen kan men leren. Achter de verschillen ligt volgens de koning een “gemeenschap aan waarden”. “Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent. U zal ontdekken dat u met uw buren dezelfde vragen deelt, dezelfde twijfels, dezelfde hoop, dezelfde dromen. Zij zijn evenzeer bezorgd over het welzijn van hun kinderen, over hun werk, de goede opvang van hun zieke en oudere naasten.”

Het is volgens de koning mogelijk om iedereen de vruchten te laten plukken van “de nieuwe dynamiek die zich lijkt te ontvouwen”. “Op voorwaarde dat we, elke dag, willen leren, van hen die ons voorafgaan, van hen die ons volgen, van onze buren en van hen van wie we soms denken dat ze zo verschillend zijn. Over de verschillen heen kijken, meer is daar niet voor nodig”, aldus nog koning Filip.

bron: Belga