Kritiek op uitspraken Francken over operatie Sophia

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Als er één persoon moet worden gered op de Middellandse Zee, dan zullen we er zijn". Op die manier heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag zijn steun voor operatie Sophia onderstreept. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) had het werk van het fregat Louise-Marie binnen die operatie vorig weekend nog als "waanzin" omschreven. Coalitiepartners Open Vld en CD&V zijn niet gediend met die uitspraak. Het fregat Louise-Marie is momenteel actief in de Middellandse Zee. Het wordt ingeschakeld in de bredere Europese operatie "Sophia", met als doel migrantensmokkelnetwerken te traceren en op te rollen. Het mandaat van de operatie loopt eind deze maand af. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken vindt dat de missie dan beter kan worden stopgezet, omdat ze een aanzuigeffect op illegale migranten zou hebben.

In de Kamer bevestigde minister Reynders dat de regering operatie Sophia steunt. Het is nog wachten op een Europese beslissing over haar verlenging. Wel herhaalde Reynders dat een volgende fase in de operatie moet worden aangesneden, met een uitbreiding naar de Libische territoriale wateren en acties op de kustzone op Libisch grondgebied. "Als er één persoon moet worden gered op de Middellandse Zee, dan zullen we er zijn", aldus Reynders, die met die uitspraak breed applaus oogstte, ook op de N-VA-banken.

Hoewel hij geen vragen te beantwoorden had, woonde staatssecretaris Francken de discussie wel bij. Behalve vanop de oppositiebanken kreeg de N-VA'er ook kritiek vanuit de eigen meerderheid. "Uw stijl van communiceren over zo'n gevoelig onderwerp, is niet die van onze liberale partij", stelde Tim Vandenput (Open Vld). "Wij steunen Sophia, nu en in de toekomst".

Ook Servais Verherstraeten (CD&V) liet horen dat zijn fractie volmondig achter de kritiek staat die minister van staat Mark Eyskens, gesteund door Herman Van Rompuy, eerder deze week ventileerde. "De operatie wordt niet stopgezet. Wij pleiten voor een versterking".

Fractieleider Peter De Roover (N-VA) nam het op voor zijn staatssecretaris. Hij vond dat Francken woorden in de mond werden gelegd en had het over "verregaande kwaadaardigheid". De Roover benadrukte dat mensen in nood moeten worden gered, maar dat Francken het effect van operatie Sophia in vraag heeft gesteld. "Hij staat daarin niet alleen. Ik mag hopen dat dit nog kan zonder schofterige reacties teweeg te brengen".

Hij stelde nog dat over een stijl van communiceren kan worden gediscussieerd, "maar wegkijken van de feiten hoort niet tot het arsenaal van onze partij", luidde het. "Het fregat weghalen en alle lasten op de schouders van de anderen leggen, zou pas wegkijken zijn", reageerde Vandenput.

bron: Belga