“Facebook wil betaalfunctie voor journalistieke content”

Facebook wil betaalfunctie voor journalistieke content

Facebook is van plan om journalistieke content achter een betaalmuur te steken. Eerste tests beginnen in oktober, zo meldt het financiële magazine The Street op gezag van Campbell Brown, manager bij de socialenetwerksite. De Facebook-nieuwsdienst ‘Instant Articles’ zal zo binnenkort enkel nog via een abonnement beschikbaar zijn, hoewel tot tien artikels vrij toegankelijk zullen blijven. Bij Instant Articles blijven de gebruikers op het platform van Facebook en worden ze niet voortgestuurd naar de websites van de specifieke media zelf. Daardoor zou de toegang tot het artikel sneller en eenvoudiger verlopen.

Volgens Brown is er heel veel interesse in een betaalmodel voor de journalistieke inhoud bij vele kranten en digitale uitgevers. Brown leidt sinds januari de bedrijfstak met mediapartners bij Facebook.

Kranten zoals The Washington Post en The New York Times bieden hun lezers via het socialemediaplatform al tot tien artikels gratis aan en vragen dan een abonnement.

De socialenetwerksite krijgt al langer de kritiek van een alliantie mediahuizen in de Verenigde Staten dat de site van journalistieke inhoud profiteert, terwijl de uitgeverijen amper invloed te hebben op de manier waarop die gebruikt worden.

bron: Belga