ExxonMobil krijgt boete voor niet respecteren van sancties tegen Rusland onder Tillerson

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft het oliebedrijf ExxonMobil een boete van 2 miljoen dollar gegeven wegens het schenden van de sancties die tegen Rusland waren ingesteld. De inbreuken vonden plaats toen Rex Tillerson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, nog aan het hoofd stond van het bedrijf. Twee dochterondernemingen van Exxon zouden in mei 2014 contracten hebben afgesloten met Igor Setsjin, de topman van het Russische oliebedrijf Rosneft. Setsjin stond evenwel op de zwarte lijst die het ministerie van Financiën twee maanden eerder had opgesteld. Die lijst was een gevolg van de sancties die werden ingesteld tegen Rusland vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Amerikaanse burgers en ondernemingen mochten geen zaken doen met mensen die op de zwarte lijst stonden. ExxonMobil, dat de deal niet uit eigen beweging openbaar had gemaakt, "toonde een roekeloze onverschilligheid voor de Amerikaanse sancties", meldt het ministerie.

Het bedrijf beklemtoont in een reactie dat Rosneft zelf niet op de lijst vermeld stond. De documenten werden ondertekend "in naam van Rosneft door CEO Igor Setsjin, die optrad als officiële vertegenwoordiger" van de Russische onderneming, zo klinkt het. "ExxonMobil heeft de duidelijke richtlijnen van het Witte Huis en van Financiën gevolgd toen zijn medewerkers een contract sloten met Rosneft, een entiteit die niet geblokkeerd werd."

Tillerson leidde ExxonMobil totdat hij begin dit jaar minister van Buitenlandse Zaken werd. Op het moment van zijn benoeming werden al heel wat vragen gesteld bij zijn verhouding met Rusland.

bron: Belga