Asbestmetingen rond bouwwerfzone van indoorskipiste in Peer

Asbestmetingen rond bouwwerfzone van indoorskipiste in Peer

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) is vandaag met asbestmetingen begonnen rond de bouwwerfzone aan de indoorskipiste Snowvalley in Peer. De metingen voor de controle van de luchtkwaliteit gebeuren op vraag van het departement Omgeving, dat instaat voor de milieuhandhaving in Vlaanderen. De resultaten worden half augustus verwacht, zo maakten het departement en de stad Peer vandaag bekend. De metingen moeten duidelijk maken of de normen voor asbest in de omgevingslucht gerespecteerd worden. Gedurende veertien dagen wordt de omgevingslucht op twee welgekozen locaties rond de werfzone achter Snowvalley bemonsterd. Specifieke deeltjes worden verzameld gedurende periodes van telkens 24 uur. Met behulp van elektronenmicroscopie worden de deeltjes nadien op asbest geanalyseerd.

Uit eerder onderzoek in mei bleek dat asbest aanwezig was in het puin dat als verhardingsmateriaal was aangebracht aan de indoorskibaan. De resultaten toonden toen aan dat het steenpuin van de tijdelijke werfweg aan de voetbalvelden en de verharding in het verlengde van de skipiste onder de asbestnorm bleven. In de achterliggende werfzone werd in één monster een lichte overschrijding van de norm vastgesteld.

Het departement Omgeving heeft de bouwheer verschillende maatregelen opgelegd. De nieuwe metingen worden uitgevoerd om het probleem beter in kaart te brengen.

bron: Belga