Wij speelden dit spel op de speelplaats, nu bestaat er een wereldkampioenschap van

Foto frontball.com

Deze week wordt in Mexico het allereerste wereldkampioenschap frontball gespeeld. Bij die sport sla je de bal met je hand tegen een muur. De sport is tegelijk eeuwenoud en piepjong.

Frontball is zowat de meest elementaire balsport die er is. Je hebt enkel je hand, een bal en een muur nodig. Die muur kan gewoon een bakstenen bouwsel in je tuin zijn, maar op het WK wordt er met gereglementeerde muren gespeeld. Het moet zowat de jongste sport ter wereld zijn. Ze werd in 2008 uitgevonden door de Fransman Michel Idiard en pas in 2014 erkend door de Internationale Federatie van Pelota Vasca. Maar tegelijk is het een van de alleroudste sporten. Overal wordt het gespeeld op speelpleintjes en tijdens de middagpauze op school. Zelfs de Maya’s hadden al een soort frontball.

Doodeenvoudig

De regels zijn doodeenvoudig. Je speelt één tegen één en slaat om de beurt de bal tegen de muur. Nadat je tegenstander heeft geslagen, mag je de bal één keer laten botsen of rechtstreeks spelen. Er wordt gespeeld tot twintig punten. “Frontball kan door iedereen gespeeld worden”, zegt Jorge Alberto Molina, de voorzitter van de Mexicaanse frontballfederatie. “Het is een eenvoudig spel dat overal ter wereld gespeeld kan worden.”

Jongeren

Van 18 tot 22 juli vindt het WK plaats in het Mexicaanse Tepito. Er nemen 24 teams uit landen overal ter wereld deel. Er zijn drie categorieën: mannen, vrouwen en jongeren onder 22 jaar.

Ook in België bestaat er een gelijkaardige sport. De bedenkers noemen het muurkeklop en ze organiseren zelfs een Belgisch kampioenschap. De muurkekloppers staan deze vakantie bovendien op Pukkelpop.