Thaise generaal en tientallen andere verdachten schuldig bevonden aan mensenhandel

Thaise generaal en tientallen andere verdachten schuldig bevonden aan mensenhandel

Twee jaar na de ontdekking van massagraven in de Thaise jungle, heeft het gerecht in het land een hoge militaire verantwoordelijke en tientallen andere verdachten schuldig bevonden aan mensenhandel. Het gaat om het grootste proces in verband met mensenhandel in het zuidoost-Aziatische land, met meer dan honderd beklaagden. Vandaag werd in de rechtbank in de hoofdstad Bangkok begonnen met het voorlezen van de vonnissen. Generaal Manas Kongpan zou samen met de anderen beklaagden een smokkelnetwerk hebben opgezet om leden van de Rohingya-moslimminderheid vanuit buurland Myanmar via de zee eerst naar Thailand en dan naar Maleisië te brengen. Ze hielden de Rohingya na de gevaarlijke overtocht vast in kampen in de jungle en eisten losgeld van hun familie.

In mei 2015 werd een massagraf met meer dan 30 lijken ontdekt in zo’n kamp dat verlaten was in de buurt van de Thais-Maleisische grens. De smokkelaars lieten ook mensen in vluchtelingenboten op de open zee aan hun lot over.

Vanwege het grote aantal beklaagden wordt verwacht dat het voorlezen van het vonnis nog tot ’s nachts zal duren. Alle beklaagden, onder wie een groot aantal leden van de politie en het leger, medewerkers van de autoriteiten en burgers uit Myanmar, hadden niet schuldig gepleit. Ze worden aangeklaagd voor moord, folteringen, verkrachtingen en het witwassen van geld, en riskeren daarvoor de doodstraf.

bron: Belga