“Scanstraten zullen op meer plaatsen in de stad opduiken”

Scanstraten zullen op meer plaatsen in de stad opduiken

“Bij de start van de legislatuur heb ik een lijstje opgesteld van plaatsen waar een scanstraat zou moeten worden geïnstalleerd. Het station Antwerpen-Centraal stond hoog in die rangschikking.” Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanmiddag. De HST-terminals in Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins krijgen extra beveiliging. Er worden steekproeven uitgevoerd op de bagage en de agenten worden opgeleid om verdacht gedrag te detecteren, kondigden minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) vandaag aan.

Bart De Wever vindt de extra beveiliging van het grootste Antwerpse station niet meer dan normaal. “De logische vraag is waarom dit niet van bij de opening van de HST-terminal is voorzien. Want wat is het verschil met een luchthaven?”, vraagt hij vanmiddag.

De burgemeester heeft een lijstje van plaatsen waar hij een gelijkaardige beveiliging wil introduceren. “Het zou niet slim zijn om die opsomming publiek te maken, maar denk aan gebouwen als het stadhuis. Dat wordt de komende jaren gerestaureerd en de veiligheidscomponent is daarin heel belangrijk geworden. Iedereen loopt daar nu gewoon binnen en buiten, er hebben al mensen voor mijn bureau gestaan die daar absoluut niet moesten zijn.”

Er zullen ook rampalen bijkomen in de stad, zegt de burgemeester. “De Meir, bijvoorbeeld, wordt op sommige plaatsen nog elke dag manueel afgesloten met bakken. Dat moet worden geautomatiseerd. Het aantal hindernissen in de stad moet aanzienlijk omhoog.”

Het Antwerpse Justitiepaleis heeft op dit moment al een scanstraat, maar die wordt bediend door de lokale politie en daar moet verandering in komen, vindt de N-VA-voorzitter. “Te veel taken komen momenteel bij de lokale politie terecht. Ik verwacht veel van het nieuwe veiligheidskorps (dat binnenkort ook de bewakingsopdrachten van de militairen moet overnemen, red.).”

bron: Belga