Robot inspecteert beschadigde reactor Fukushima

Robot inspecteert beschadigde reactor Fukushima
Robot inspecteert beschadigde reactor Fukushima

Een op afstand bestuurde robot is woensdag in de beschadigde reactor van de kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan gestuurd. Dat maakte de uitbater van de kerncentrale bekend. Voor het eerst kon de uitbater zo de omvang van de schade opmeten en de gesmolten brandstoffen lokaliseren, die vermoedelijk naar de bodem van de ruimte zijn gevallen. De centrale werd op 11 maart 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami. In drie van de zes reactoren ontstond toen een ‘meltdown’. Tokyo Electric Power stuurde de 30 centimeter lange onderwaterrobot het vat van reactor 3 in, uitgerust met twee camera’s. In het vat staat het water zowat 6,4 meter hoog. De operator blijft water de ruimte in brengen om de brandstof af te koelen.

Door de ramp moesten honderdduizenden omwonenden hun huizen verlaten, uit schrik voor de radioactieve straling. Sindsdien konden duizenden inwoners nog steeds niet terug naar huis. De uitbater was nog niet in staat om het nucleaire afval in de drie reactoren te lokaliseren, door de extreem hoge stralingsniveaus. Het ontmantelingsproces zou zowat vier decennia duren.

Tokyo Electric Power zal het onderzoek van woensdag analyseren en vrijdag beslissen of de robot naar de bodem van het vat zal worden gestuurd.

Bron: Belga