Rechtbank Brugge – Vier jaar cel gevorderd voor broer van Syriëstrijder

Het federaal parket heeft een gevangenisstraf van vier jaar gevorderd voor de jongere broer van Syriëstrijder Olivier Calebout. De 28-jarige Kortrijkzaan staat terecht voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Calebout stortte geld naar zijn broer en maakte onder andere Facebookprofielen aan. In het voorjaar van 2014 trokken Olivier Calebout, Abdelmalek Boutaliss en Lucas Van Hessche naar Syrië om voor terreurgroep Islamitische Staat (IS) te strijden. Uit het onderzoek naar dat drietal kwam naar voren dat Olivier Calebout af en toe steun kreeg van zijn jongere broer. Zo stortte hij op verschillende tijdstippen een bedrag van in totaal zeker 2.750 euro. F. maakte op vraag van zijn broer ook meermaals nieuwe e-mailadressen en Facebookprofielen aan. Hij kocht ook een simkaart voor Olivier.
De verdediging reageerde verbolgen op de vordering van het openbaar ministerie. Volgens meester Jan Leysen kan het niet dat hij pas op de zitting te horen kreeg wat zijn cliënt precies verweten wordt. Daarom vroeg hij om de strafvordering onontvankelijk te verklaren. Ondergeschikt stelde de verdediging een voorwaardelijke straf voor.
Ook de neef van Abdelmalek Boutaliss moest zich voor gelijkaardige feiten verantwoorden. Het federaal parket kan zich vinden in een werkstraf voor Anis O. (20).
De rechtbank doet uitspraak op 27 juli.

bron: Belga