Opnieuw gewonden bij onrust aan Tempelberg

Bij nieuwe onlusten in de nabijheid van de Tempelberg in Jeruzalem zijn veertien Palestijnen en twee agenten gewond geraakt. Reden voor de rellen waren de verscherpte veiligheidscontroles, na een aanslag op zondag, voor moslims op de Tempelberg. Het Palestijnse Rode Kruis zei dat een Palestijn zwaargewond is geraakt door een rubberkogel. Agenten werden dan weer bekogeld met stenen en brandbommen. De Fatah-partij van de Palestijnse minister-president Mahmoed Abbas heeft woensdag opgeroepen tot “Dag van de Woede”.

Op de Tempelberg zijn zowel de Klaagmuur als de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel te vinden, en de plaats is voor joden en moslims een heilige plaats. Het is niet de eerste keer dat de toegang tot de site leidt tot spanningen en geweld.

Net als Fatah hebben ook Hamas en de islamistische Jihad opgeroepen tot protest op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, omdat ze vrezen dat Israël zo heimelijk controle wil krijgen over de site.

De grootmoefti van Jeruzalem, Mohammed Ahmed Hussein, bekritiseerde de gewijzigde veiligheidsmaatregelen als een aanpassing van de status quo.

Bron: Belga