Israëlische premier betrapt op uithaal naar de EU

Israëlische premier betrapt op uithaal naar de EU

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is betrapt op stevige kritiek aan het adres van de EU, zonder dat hij wist dat zijn microfoon nog ingeschakeld stond. “Het is te gek voor woorden hoe de Europese Unie Israël behandelt”, zei Netanyahu vandaag volgens de nieuwssite Ynet tijdens een bezoek aan Hongarije. “De EU is wereldwijd de enige organisatie van landen die haar betrekkingen met Israël (…) aan politieke voorwaarden koppelt”, wordt hij door de krant Haaretz geciteerd. Netanyahu doelde met zijn kritiek op technologische samenwerking, die de EU afhankelijk heeft gemaakt aan criteria van voorwaarden voor vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische regeringsleider voerde op dat ogenblik een gesprek met onder andere de Hongaarse premier Viktor Orban. Zijn microfoon zou tijdens het gesprek achter gesloten deuren tijdelijk nog open hebben gestaan, zodat de journalisten hem buiten de zaal in hun koptelefoon konden horen.

“Europa bedreigt zijn eigen ontwikkeling indien het de betrekkingen met Israël in gevaar brengt wegens een belachelijke poging om criteria te koppelen aan een vrede tussen Israël en de Palestijnen”, zei hij voorts volgens Ynet. “Europa moet beslissen of het wil blijven bestaan en floreren of verkommeren en verdwijnen”.

Netanyahu liet zich ook uit over Israëlische luchtaanvallen tegen wapenleveringen voor de Libanese sjiitische militie Hezbollah in Syrië. “Ik heb Poetin gezegd dat indien we zien dat Iran wapens naar Hezbollah brengt, we hard toeslaan. We hebben dat al tientallen keren gedaan”. Gewoonlijk houdt Israël de lippen stijf op elkaar over dergelijke aanvallen.

bron: Belga