De Lijn veilt opnieuw acht oude trams

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vervoersmaatschappij De Lijn verkoopt opnieuw een aantal van haar PCC-trams. In juni werden al twee stellen verkocht. In deze veiling gaat het om acht stellen. De stellen moeten weg om de nieuwe Albatrostrams te kunnen stallen. Liefhebbers van oude trams of historische voertuigen kunnen opnieuw hun slag slaan. Tot en met 9 augustus kan iedereen online een bod doen op een of meerdere van de afgeschreven PCC-trams. Bieden kan sinds woensdag/vandaag op www.vavato.com.

De PCC-trams worden nu nog gebruikt, onder meer in Antwerpen. Ze zijn, bijvoorbeeld door hun instaphoogte, evenwel niet ideaal meer, en worden nu stelselmatig vervangen door de moderne en langere Albatrostrams. De PCC's nemen evenwel de nodige plek in de stelplaatsen in en worden daarom van de hand gedaan.

Vijf van de nu te veilen exemplaren kunnen nog rijden. Drie ervan bevatten reclame, twee exemplaren niet. Voor drie exemplaren wordt gekeken naar schroothandelaars. Trams die niet verkocht raken, worden gerecycleerd. De minimumprijs is 250 euro, al moet de koper zelf ook het (uitzonderlijk) transport bekostigen van de 14,5 meter lange en 16 ton zware stellen uit de jaren 60.

De nieuwe verkoop komt er na een eerdere veiling van twee PCC-stellen begin vorige maand, die in totaal 12.750 euro opleverde. Eén voertuig werd gekocht door het entertainmentbedrijf Plopsa Group, dat het voertuig als horecaplek wil inzetten in hun Duitse pretpark Holiday Park. De andere koper wou volgens De Lijn anoniem blijven.

In totaal moeten 25 afgeschreven PCC-trams wijken voor veertien Albatrostrams, die na de zomer naar Antwerpen komen. Volgend jaar gaan nog eens twintig Antwerpse PCC's uit dienst. In Vlaanderen - naast Antwerpen ook in Gent - rijden momenteel nog zo'n 120 PCC-stellen. De laatste PCC moet in 2023 met pensioen.

bron: Belga