Congolese veiligheidsdiensten mogelijk betrokken bij dood van VN-experts

De VN-expertengroep in de Democratische Republiek Congo sluit niet uit dat de Congolese veiligheidsdiensten betrokken waren bij de moord op twee leden van die expertengroep, eerder dit jaar in de onrustige Kasaï-regio. Dat blijkt uit een voorlopig rapport dat AFP al heeft kunnen inkijken. De VN-groep komt tot die conclusie op basis van voorlopige analyses van telefoontjes, een geluidsopname en interviews over de moord op de Amerikaan Michael Sharp en de Zweeds-Chileense Zaida Catalan. Net als de rest van de experts werden zij door de VN-secretaris-generaal aangeduid om het nu al bijna een jaar durende geweld in de Kasaï te onderzoeken.

“De eerste elementen laten niet toe om een groep aan te duiden als verantwoordelijke voor de moorden”, aldus het rapport dat in juni aan de VN-Veiligheidsraad werd bezorgd. “Toch sluiten de huidige bewijzen de betrokkenheid van verschillende partijen niet uit, zoals de anti-regeringsmilities, andere gewapende groepen of leden van de veiligheidsdiensten.”

Nog volgens het rapport werden de twee VN-experts slachtoffer van een “hinderlaag”.

Twee mannen worden berecht voor de dubbele moord en er zijn al een aantal mensen opgepakt, maar de expertengroep meent dat enkele grotere vissen door de mazen van het net zijn kunnen glippen en dat de regeringstroepen die betrokken zijn bij het onderzoek onvoldoende meewerken.

Voor de auteurs van het rapport is de moord op Sharp en Catalan “een aanval tegen de VN-Veiligheidsraad”, en moet er een onafhankelijk internationaal onderzoek komen, maar daar is Kinshasa niet erg happig op. Zweden en de Verenigde Staten hebben onderzoekers ter plaatse gestuurd, en de VN zetten een onderzoekscommissie op poten die nog deze maand conclusies moet publiceren.

Bron: Belga