Commissie roept lidstaten op tot “actie” tegen dieselmakers

Commissie roept lidstaten op tot
Commissie roept lidstaten op tot "actie" tegen dieselmakers

De EU-landen moeten autofabrikanten ertoe bewegen om de stikstofuitstoot van bestaande dieselauto’s snel terug te dringen, vindt de Europese Commissie. Voertuigen die meer vervuilende stoffen uitstoten dan toegestaan, moeten zo snel mogelijk van de weg worden gehaald. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de oproep van de Commissie niet afgewacht: het Duitse ministerie van Transport maakte vandaag bekend dat Merkel de belangrijkste autoproducenten op 2 augustus wil samenbrengen met politici, voor een top over maatregelen om de dieseluitstoot te verlagen. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) roept de Europese transportministers in een vertrouwelijke brief op snel in actie te komen. Naar aanleiding van het gesjoemel met uitstootgegevens door Volkswagen en andere automakers wijst zij op de noodzaak om meer te doen tegen luchtvervuiling.

Op het Nationale Dieselforum van Merkel zijn toplui van Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Daimler en Ford en Opel Duitsland uitgenodigd. Daimler moest deze week nog aankondigen dat het de eigenaars van drie miljoen wagens vraagt hun auto naar de garage te brengen “om het niveau van schadelijke uitstoot terug te brengen”. Ook de regeringsleiders van de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Hesse, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zullen van de partij zijn. In die deelstaten bevinden zich de hoofdzetels van de voornaamste automakers. Tot slot zijn ook de werkgevers- en werknemersorganisaties van de sector uitgenodigd.

Bienkowska prijst Duitsland, Frankrijk en Nederland voor de terugroepacties en software-updates door automakers. Zij stelt deze landen als voorbeeld voor de rest van Europa. Om te voorkomen dat er te veel nationale verschillen ontstaan, hint zij op Europese wetgeving.

Bron: Belga