Zoetstoffen gezond? Als je dat maar niet gelooft…

De zoetstoffen in suikervrije dranken zijn allesbehalve gezond
AFP / J. Barreto

De laatste jaren winnen artificiële zoetstoffen aan populariteit. Uit bezorgdheid om hun gewicht kiezen steeds meer mensen voor calorie-arme suikervervangers, al is dat niet noodzakelijk een goed idee. Volgens Canadese onderzoekers is het gebruik ervan gelinkt aan een heleboel gezondheidsproblemen.

De meest populaire zoetstoffen zijn aspartaam, sucralose en sinds een paar jaar ook stevia. Omdat ze geen calorieën bevatten, worden ze onder meer gebruikt in light frisdranken, koekjes en dieetproducten. Maar calorie-arm is niet hetzelfde als gezond, zo waarschuwen Canadese wetenschappers.

Obesitas

Volgens hen is er geen enkel bewijs dat zoetstoffen helpen om gewicht te verliezen. Integendeel, op langere termijn is het gebruik ervan gelinkt aan gewichtstoename, obesitas, hoge bloeddruk, suikerziekte en hartproblemen.

“Zolang de effecten van zoetstoffen op lange termijn niet volledig in kaart gebracht zijn, is het aan te raden om er voorzichtig mee om te springen”, waarschuwt hoofdonderzoeker Meghan Azad.