Eerste helft van 2017 was uitzonderlijk warm

Behalve vorig jaar was het in de eerste zes maanden nooit eerder zo warm als in 2017. Wereldwijd bedroeg de gemiddelde temperatuur 14,4 graden Celsius.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

De gegevens zijn afkomstig van het NOAA, de Amerikaanse tegenhanger van het KMI. Volgens het agentschap is dat opmerkelijk omdat het natuurfenomeen El Niño, dat het zeewater in de Stille Oceaan opwarmt, vorig jaar heel erg krachtig was.

 El Niño

"Daarom verwachtte ik niet dat het dit jaar zo warm zou worden", zegt Ahira Sanchez-Lugo, een klimaatwetenschapper van het NOAA. "Door het afnemen van El Niño dacht ik eerder dat 2017 bij de vijf warmste jaren zou horen."

1998

Het heeft er bovendien alle schijn van dat de tweede helft van het jaar niet zal moeten onderdoen. 2017 komt zo vrijwel zeker in de top drie van warmste jaren aller tijden terecht. 1998 is tot dusver het enige jaar uit de twintigste eeuw dat nog standhoudt in de top tien, al zal dat volgens het NOAA niet lang meer duren.

Klimaatakkoord

De verklaring hoeft niet ver gezocht te worden. Broeikasgassen die zich opstapelen in de atmosfeer door het gebruik van fossiele brandstoffen zijn de boosdoener. Het NOAA wijst erop dat het aan dit tempo heel erg moeilijk zal worden om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.