Daarom kleurde het water op Texel roze

Texel
Pixabay / EvgeniT

Bij het Wagejot op Texel, een waddeneiland in Nederland, is het water roze gekleurd. Er werd nog volop gespeculeerd over de oorzaak, maar nu weten we wat er aan de hand is.

De waterplas heeft normaal een grijs-groene kleur, maar is van de ene op de andere dag roze gekleurd. Het natuurverschijnsel werd door een luchtfotograaf opgemerkt en op beeld vastgelegd.

Algen

Volgens Boswachter Eckard Boot van de Nederlandse Vereniging Natuurmonumenten beleven we een piek van droogte, waardoor het water snel verdampt. “Het zoutgehalte is dus ongekend hoog. Waarschijnlijk zorgen de zoutkristallen en de aanwezigheid van microalgen ervoor dat het water nu deze kleur aanneemt.”

Corina Brussaard, marien-microbioloog, verklaart dat een eencellig algje, met name Dunaliella salina, de oorzaak is. Het hoge zoutgehalte, het warme weer en een lage waterstand vormen de ideale omstandigheden voor het algje. De hoeveelheid Dunaliella is daardoor toegenomen, met een roze waterplas tot gevolg.

Het water op Oost-Texel zal weer een normale kleur krijgen zodra het opnieuw gaat regenen en het zoutgehalte in balans is.