Bijna 1.600 criminele vreemdelingen zonder geldig verblijf teruggestuurd in 2016

Vorig jaar werden 1.595 buitenlandse veroordeelde criminelen zonder verblijfstitel gerepatrieerd. Dat zegt justitieminister Koen Geens (CD&V). Hij reageert daarmee op Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter. Die verwijt de regering een gebrek aan daadkracht tegen buitenlandse misdadigers. Dewinter had bij Geens cijfers opgevraagd over het aantal gedetineerden dat overgebracht werd naar hun land van herkomst om daar de rest van de straf uit te zitten. Dat blijken er 47 te zijn, terwijl de helft van de gevangenispopulatie uit vreemdelingen bestaat. Voor het Vlaams Belang-Kamerlid getuigen die cijfers van “de afwezigheid van een streng terugkeerbeleid” bij de regering.

Minister Geens merkt op dat heel veel buitenlandse gevangenen niet teruggestuurd kunnen worden, omdat ze nog in voorhechtenis zitten (en dus niet veroordeeld zijn) of omdat er nog een beroepsprocedure loopt. Bovendien moet het land van herkomst voor elk afzonderlijk geval akkoord gaan met de overdracht van de gedetineerde en de straf. Bij kortgestraften is de straf in veel gevallen vaak eerder al uitgezeten dan dat de procedure voor strafoverdracht rond is.

Bovendien zijn er ook criminelen zonder verblijfspapieren die na het uitzitten van hun straf naar hun land van herkomst worden gerepatrieerd. Vorig jaar waren dat er dus 1.595.

bron: Belga