Venezuela gaat door met grondwettelijke vergadering ondanks bedreigingen van Trump

Venezuela gaat door met grondwettelijke vergadering ondanks bedreigingen van Trump
Venezuela gaat door met grondwettelijke vergadering ondanks bedreigingen van Trump

De overheid van Venezuela heeft gisteren bevestigd dat ze haar voorstel niet intrekt om een grondwettelijke vergadering te organiseren, ondanks de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump over het invoeren van “zware economische sancties” tegen Caracas. “Niets zal de constituante kunnen stoppen. Vandaag is het Venezolaanse volk vrij, en het zal op een verenigde manier reageren op de brutale bedreigingen van een xenofoob en racistisch rijk”, aldus de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Samuel Moncada. President Donald Trump verklaarde gisteren dat “de VS niet zouden blijven zwijgen terwijl Venezuela instort”. “Indien het regime van Maduro op 30 juli zijn grondwettelijke vergadering organiseert, zullen de VS snel zware sancties opleggen”, aldus Trump, die naar president Nicolas Maduro verwijst als “een slechte leider die ervan droomt dictator te worden”. De president riep nog op tot “de organisatie van eerlijke en vrije verkiezingen”, en verzekerde dat de VS “aan de kant van het Venezolaanse volk blijft staan in zijn missie om het land om te vormen tot een totale en welvarende democratie”.

Volgens persagentschap Bloomberg zijn de VS bezig aan de laatste voorbereidingen van de sancties, en zou het ministerie van Financiën ze dinsdag nog kunnen aankondigen, aldus bronnen dichtbij het dossier. De sancties zouden gericht zijn tegen functionarissen, onder wie minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez en aanhanger van president Maduro Diosdado Cabello, en zouden de betrokkenen uitvriezen uit het Amerikaanse financiële systeem, aldus Bloomberg.

De spanningen tussen de VS en Venezuela lopen hoog op, kort na de symbolische volksbevraging door de oppositie, waaruit blijkt dat 7,6 miljoen Venezolanen zich hebben uitgesproken tegen de grondwettelijke vergadering die Maduro wil bijeenroepen. De oppositie heeft daarop opgeroepen tot een algemene 24 urenstaking op donderdag.

Venezuela verkeert al maanden in een politieke en economische crisis. In drie maanden van manifestaties voor en tegen de overheid zijn in totaal al 96 doden gevallen. De oppositie en de regering beschuldigen elkaar ervan de crisis in de hand te hebben gewerkt.

Bron: Belga