Turkse Amnesty International-directeur blijft in de cel

Turkse Amnesty International-directeur blijft in de cel
Turkse Amnesty International-directeur blijft in de cel

De directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International blijft voorlopig opgesloten in de cel. Een rechtbank in Istanboel besliste vandaag dat Idil Eser samen met vijf andere mensenrechtenactivisten aangehouden blijft in afwachting van een proces. De Turkse autoriteiten pakten Eser en negen andere activisten begin deze maand op. De groep wordt verdacht van “misdrijven in naam van een terreurorganisatie zonder er zelf lid van te zijn”. Vier van hen zijn intussen vrij op borgtocht, maar Eser blijft samen met vijf anderen – onder wie een Duitser en een Zweed – opgesloten in afwachting van een proces.

Het is niet duidelijk waar de beschuldiging van de Turkse autoriteiten precies op slaat. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde eerder op de G20-top in het Duitse Hamburg dat de activisten gearresteerd waren in verband met de mislukte staatsgreep van vorig jaar, wat zou betekenen dat ze mogelijk banden hebben met Fethullah Gülen. Ankara beschuldigt die prediker ervan de coup te hebben georkestreerd vanuit de VS, waar hij al jaren in ballingschap leeft. Ook de voorzitter van de Turkse Amnesty-tak Taner Kilic werd begin juni om die reden opgepakt.

Amnesty International zelf reageert verbolgen, en heeft het over “een grotesk misbruik van macht”. “De beslissing toont aan dat waarheid en gerechtigheid totaal vreemd geworden zijn in Turkije. Vandaag hebben we geleerd dat opkomen voor de mensenrechten een misdaad geworden is”, verklaart Salil Shetty, de secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie. Het is niet duidelijk hoelang Eser en de anderen nog in de cel moeten blijven. Gevangenen kunnen in Turkije maximaal vijf jaar in voorarrest worden gehouden.

Bron: Belga