Russische opposant Navalny veroordeeld tot 30.000 euro schadevergoeding

Russische opposant Navalny veroordeeld tot 30.000 euro schadevergoeding
Russische opposant Navalny veroordeeld tot 30.000 euro schadevergoeding

Een Russische rechtbank heeft Aleksej Navalny, de voornaamste opposant van het Kremlin, en twee medebeklaagden vandaag veroordeeld tot de betaling van 30.000 euro aan het houtwinningsbedrijf Kirovles als compensatie voor bedragen die ze volgens het gerecht verduisterden ten nadele van het overheidsbedrijf. “Het hof meent dat de eis (van het bedrijf) deels gerechtvaardigd is en veroordeelt M. Navalny en twee andere protagonisten tot het betalen van 2,1 miljoen roebel”, een bedrag dat veel lager ligt dan de 16 miljoen roebel die Kirovles eiste, zei de rechtbank volgens het persbureau RIA Novosti.

In 2013 werd de opposant en anticorruptieblogger schuldig bevonden aan de verduistering van bijna 400.000 euro ten nadele van Kirovles in 2009. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. Het vonnis werd vernietigd door het Hooggerechtshof en de zaak moest opnieuw behandeld worden, maar in februari werd de straf bevestigd.

Vanwege de veroordeling besliste de centrale kiescommissie dat Navalny geen kandidaat kan zijn voor de presidentsverkiezingen van maart 2018, waarin hij het nog altijd hoopt te kunnen opnemen tegen president Vladimir Poetin. Aleksej Navalny organiseerde in maart en juni twee grote betogingen tegen corruptie in Moskou en andere steden, waarvoor hij veroordeeld werd tot korte administratieve aanhoudingen.

Bron: Belga