Nederlandse formateurs willen voor zomerpauze “nog even flink gas geven”

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen deze week “nog even flink gas geven” voordat de zomerpauze van de kabinetsformatie begint. Dat zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vandaag, kort voor de start van een nieuwe dag van onderhandelingen. Volgende week en de week erop gaan de onderhandelaars met vakantie.
Volgens Segers is het de bedoeling om “meters te maken”. Vorige week liet D66-leider Alexander Pechtold nog weten dat er niet al te veel schot zat in de onderhandelingen – hij sprak van “centimeters”. Op de vraag waarom er deze dagen tot in de avond wordt doorvergaderd, antwoordde Pechtold “omdat als er een beetje tempo inzit er soms ook wat sneller besluiten worden genomen”.

Segers en Pechtold durven nog niet in te schatten of de formatiepoging gaat lukken. “Zolang we praten heeft het een kans van slagen”, aldus Segers. Volgens hem is er nog geen ‘point of no return’ bereikt. De formatie in Nederland duurt nu 125 dagen. Het Belgisch formatierecord, 541 dagen, is daarmee nog lang niet in zicht. Ook het Nederlands record, 208 dagen voor de regering-Van Agt I in 1977, ligt nog veraf.

Bron: Belga