Republikeinen schieten Trumpcare opnieuw af

Trumpcare
AFP / M. Makela

De nieuwe zorgwet in de Verenigde Staten, die de Obamacare moet vervangen, komt er nog niet. Twee nieuwe Republikeinse senatoren hebben laten weten dat ze niet voor Trumpcare zullen stemmen.

Nadat eerder al Susan Collins en Rand Paul lieten weten niet voor de wet te zullen stemmen, hebben ook Mike Lee en Jerry Moran laten verstaan dat ze niet kunnen leven met de hervormde zorgwet. “Naast het feit dat niet alle belastingen van de Obamacare verdwijnen, dalen de premies voor middenklassegezinnen niet ver genoeg; noch wordt er voldoende afgeweken van de duurste Obamacaremaatregelen”, luidt de verklaring van Lee.

Volgens Moran “slaagt de nieuwe wet er niet in om de Affordable Care Act te herroepen of iets te doen aan de hoge kosten”. “We zouden onze goedkeuring dan ook niet moeten geven aan slecht beleid.” Hij voegt er wel aan toe dat het nog steeds de bedoeling is om Obamacare te vervangen.

John McCain

Nadat een eerste stemming in de Senaat over de nieuwe Republikeinse zorgwet eind juni al werd uitgesteld, kwam ook een tweede stemming deze week in gedrang doordat senator John McCain onder het mes moest. De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell had hierdoor maar een stem meer over tegen de Democratische minderheid.

Diezelfde McConnell gaf ook toe dat een vervanging van Obamacare onmogelijk lijkt. De Senaat zal waarschijnlijk een wet goedkeuren, die ervoor moet zorgen dat Obamacare met twee jaar wordt ingetrokken zodat de overgangsperiode voldoende lang is.

Propere lei

Donald Trump liet in een tweet weten dat de “Republikeinen de Obamacare nu gewoon moeten intrekken en met een propere lei werk maken van een nieuwe zorgwet. Democraten zullen meewerken!”