De buddymoon is de nieuwste huwelijkstrend

De buddymoon is de nieuwste huwelijkstrend
Unsplash / K. Doan

In vergelijking met pakweg zestig jaar geleden zijn trouwfeesten sterk veranderd. We doen het minder voor de kerk, trommelen vaker een hoop bruidsmeisjes en bruidsjonkers op en kiezen voor een foodtruck in plaats van een bruidstaart. Zelfs een traditionele huwelijksreis is passé.

In plaats van met je wederhelft op een romantische vakantie te vertrekken, nodigen tortelduifjes steeds vaker vrienden uit voor een ‘buddymoon’. Dat blijkt uit een rondvraag van het onlinereisbureau Priceline bij zo’n 1.000 Amerikanen. Maar liefst 12% vertrok na de grote dag op reis met een groep vrienden.

Trendsetters Jennifer Aniston en Justin Theroux

Volgens de onderzoekers komt de rage overgewaaid van celebrityland. In 2015 kregen Jennifer Aniston en Justin Theroux tijdens hun huwelijksreis naar Bora Bora het gezelschap van een heleboel vrienden. “We hebben er een tijdje over nagedacht. Of we kozen voor een klassieke huwelijksreis, of we lieten het feestje duren en konden relaxen met onze vrienden”, zei de acteur destijds tegen Extra.

Maar er is nog een andere reden voor deze bijzondere trend. Steeds meer koppels wonen al een tijdje samen voor ze trouwen, waardoor de bruiloft niet meer zo speciaal is als vroeger. “Mensen stappen vaak op latere leeftijd in het huwelijksbootje”, bevestigt wedding planner Lia Batkin aan Condé Nast Traveler. “Meer koppels vinden het ook leuk om in het buitenland te trouwen. Dan is het best logisch dat ze de vrienden achteraf meenemen op reis en de ervaring verlengen.”