Zusterpartij van Merkels CDU wil aantal vluchtelingen beperken

Zusterpartij van Merkels CDU wil aantal vluchtelingen beperken

De Duitse christendemocratische CSU, de zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, blijft vasthouden aan de invoering van een bovengrens voor het aantal vluchtelingen dat wordt opgevangen in het land. Dat staat in het verkiezingsmanifest waarmee de partij maandag akkoord is gegaan. Het zogenaamde “Bayernplan” (plan van Beieren, de enige deelstaat waarin de partij actief is), vraagt een begrenzing van het aantal vluchtelingen op 200.000 per jaar. Die oproep zorgde vorig jaar voor spanningen tussen de CSU en Merkel, die stelt dat een begrenzing ongrondwettelijk zou zijn.

“De bovengrens van 200.000 vluchtelingen voor Duitsland die we al lang nastreven, is noodzakelijk om een functionele integratie te verzekeren”, klinkt het in het manifest. De CSU maakt van een vluchtelingenstop echter (nog) geen voorwaarde om opnieuw in een coalitie te stappen met de CDU.

“Het feit alleen al dat de bovengrens op tafel ligt, heeft geleid tot een fundamentele verandering in de Berlijnse politiek, en die verandering is zeer belangrijk voor ons”, aldus CSU-voorzitter en de eerste minister van Beieren Horst Seehofer.

Bondskanselier Merkel verklaarde zondag nog op televisiezender ARD dat een limiet voor het aantal vluchtelingen voor haar uit den boze blijft, aldus de krant Die Zeit op zijn website. “Over de bovengrens is mijn houding duidelijk: ik zal hem niet accepteren”, zei ze. Volgens Merkel kan ook op een andere manier controle en orde worden bekomen binnen het vluchtelingenbeleid, en ze wil “in geen geval” referenda over het onderwerp op nationaal niveau.

Begin juli hebben CDU en CSU nog tezamen een verkiezingsprogramma voorgesteld, waardoor het conflict over het aantal vluchtelingen tijdelijk werd begraven. “Eerst moeten we de verkiezingen winnen”, zei Seehofer toen.

bron: Belga